Promocijom „Čuvarkuće“ u Kalesiji se ponovo dogodila knjiga

U prepunoj sali JU BKC-a “Alija Izetbegović”, u Kalesiji je, u srijedu, 24. maja, održana promocija knjige “Čuvarkuća” autora Tarika Đođića, direktora Al Jazeera Balkans. Osim autora, o knjizi su govorili i Abdulah Sidran, Goran Milić, Ademir Kenović i Adnan Rondić. U muzičkom  dijelu promocije nastupila je Tuzlanka Merima Džafić.

Bio je ovo veličanstven događaj. U Kalesiji se naprosto dogodila knjiga. Rijetkost je da promocija jedne knjiga okupi ovoliki broj posjetilaca. Bilo je i onih koji su cijelo vrijeme promocije prestajali.

Svojim kazivanjima Ademir Kenović, Goran Milić, Abdulah Sidran i Adnan Rondić oduševili su publiku.

Goran Milić je kazao da je Tarik Đođić u svojoj knjizi na vješt način slikao mentalitete ljudi, mentalitete pojedinaca, a ne kolektiva. Kenović i Sidran su kazali da je Đođić zahvaljujući fejsbuku na velika vrata ušao u književnost.

Do sada su promocije „Čuvarkuće“ održane u Sarajevu, Tešnju i Prnjavoru. Tarik Đođić bio je prezadovoljan kako je promocija protekla u Kalesiji.

– Ja sam imao tu sreću da neki relevantni ljudi koji nešto u bosanskohercegovačkoj književnosti znače, da me na neki način podstaknu i pohvale taj moj rad, a vjerujte kad počinjete, a počinjete u pedesetim, onda vam je to veliki podstrek. Među najvećim podstrekačima bili su Fahrudin Sinanović i Ozren Kebo koji su pohvalili to što pišem, kazao je Tarik Đođić.

Adnan Rondić je kazao da je najveći „krivac“ za promociju „Čuvarkuće“ u Kalesiji Fahrudin Sinanović, vršilac dužnosti direktora JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija.

– Ako je čuvarkuća, kako joj ime kazuje, cvijet, biljka, koja čuva kuću, onda je Kalesija bosanska čuvarkuća i onda se po nekom logičnom slijedu događaja morala desiti promocija „Čuvarkuće“ u Kalesiji. To je jedna poveznica između Kalesije i „Čuvarkuće“. Druga poveznica je sam autor Tarik Đođić, koji je iz Prnjavora, doduše onog kod Banjaluke, a i mi imamo svoj Prnjavor.  Treće, u svojoj knjizi Đođić spominje Miralema Pjanića, nešeg Kalesijca. I, na kraju, Tarik Đođić je moje veliki prijatelj i zato smo danas ovdje, kazao je Fahrudin Sinanović, ponavljajući riječi novinara Fuada Halilovića, urednika „Ferala“, da je ova promocija, sa ovim imenima, događaj kojeg se ne bi postidjeli ni Sarajevo, ni Zagreb, ni Beograd.

Kalesijski načelnik Sead Džafić poklonio je Tarku Đođiću umjetničku sliku Fikret Jahića Vršanina.

Kalesijci su pokazali veliko zanimanje za „Čuvarkuću“, čemu svjedoči i podatak da je autor Tarik Đođić dogo nakon promocije potpisivao knjige onima koji su kupili knjigu. Sav prihod od prodaje knjiga, kako je kazao Tarik Đođić, ide u humanitarne svrhe.

Promociju je pratio veliki broj medija i novinara.

Najnovije

EP BiH: Prihvatanje zahtjeva Sindikata rudara vodi povećanju cijene električne energije za 15 posto

Odustajanje Sindikata radnika rudnika FBiH od prihvaćenog modela restrukturiranja rudnika i rješavanja pitanja viška uposlenih na socijalno prihvatljiv način, te insistiranje na...

Odluka o izmjeni režima saobraćaja Hrasno Donje – Horozovina

Na osnovu člana 73. a u vezi sa članom 13. Zakona o cestama Federacije BiH (,,Službene novine      FBiH" broj 12/10 i 66/13)...

Zbog koronavirusa lokalne vlasti u FBiH izgubile 26,6 miliona KM

Zbog usporavanja ekonomskih aktivnosti uslijed pandemije koronavirusa prihodi lokalne razine vlasti u FBiH u prvoj polovici 2020. godine smanjeni su za 26,6...

Obilježena godišnjica bitke na Bijeljevcu i Dan MZ Miljanovci

Općinski načelnik Sead Džafić, sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović, savjetnik Rusmir Hasanović, predsjedavajući Općinskog vijeća Mensur Hukić, predstavnici Vijeća MZ Miljanovci na...

Vlada FBiH predložila apsolutnu zabranu pušenja u kafićima i restoranima

Vlada Federacije BiH u parlamentarnu proceduru uputila je prijedlog Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana. Prema najavi ovaj...