KONTAKT
Početna Magazin Dodir ljubavi može otkloniti i bol

Dodir ljubavi može otkloniti i bol

od redakcija

Međusobna sinhronizacija tijela nastaje kada se voljeni partneri dodirnu u teškim situacijama, a usklađuju se i njihova disanja i otkucaji srca. Njihov dodir je toliko moćan da može otkloniti i bol.

Što se muškarac više saoseća sa svojom partnerkom, to će se njih dvoje bolje uskladiti tokom dodirivanja, zaključio je Pavel Goldstein, voditelj istraživanja o bolu i načinima njenog umanjivanja. Nakon što je propratio rađanje svoje ćerke i bio sa suprugom u porođajnim mukama, zaključio je da dodir voljenog partnera ženama umanjuje bol.

– Moja žena je bila u strašnim bolovima, i sve o čemu sam razmišljao je bilo kako bih mogao da joj pomognem. Uzeo sam je za ruku i činilo se kao da je to malo pomoglo. Želio sam da testiram koliko stvarno pomaže dodir voljene osobe kada je umanjenje bola u pitanju- , objašnjava Goldstein.
Proučavao je 22 heteroseksualna para, između 23 i 32 godine, koji su već duže vrijeme zajedno, pa im je dao seriju testova koji su reprodukovali različite scenarije iz porodilišta.

Parovi koji su sjedili jedno pored drugog bez dodirivanja, sinhronizovali su se do određene mjere, ali kada je žena osetila bol, a muškarac je nije mogao dodirnuti, ta sinhronizacija je nestala. U slučaju kada je mogao da je držati za ruku, njihova usklađenost se nastavila, a njegov dodir je smanjio njenu bol.

-Čini se da bol u potpunosti prekida ovu sinhronizaciju među parovima, a dodir je vraća -, rekao je Goldstein.
Ispostavilo se i da je muškarac svojim iskazivanjem saosećanja značajno pomogao ženi i na taj način, umanjivao njenu bol. Činjenica je da što su parovi bili više psihički sinkronizovani, to je bol bila manja.

– Dodir ima umirujući efekt i smanjuje bol,- zaključio je Goldstein.
Ljudi inače podsvesno sinhronizuju svoje korake s onima s kojima hodaju ili kopiraju ponašanje prijatelja tokom razgovora. Dok gledamo emotivan film ili pevamo zajedno, otkucaji srca i respiratorni ritmovi takođe se sinhronizuju, pokazala su nedavna istraživanja, prenosi Kurir. Ljubavni parovi su posebna priča. Njihovi kardiorespiratorni i moždani talasi su usklađeni, što je zaista fascinantno.

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.