Večeras se obilježava Noć vještica: Znate li kada je nastao ovaj popularni praznik?

Iako ga mnogi nazivaju američkim praznikom, Noć vještica (Halloween) je izuzetno popularan i u ostatku svijeta.

Noć uoči Svih svetih (1. novembar) se širom svijeta obilježava Noć vještica. Iako je slavlje prvobitno uključivalo maskiranje u vještice, vampire, duhove, zombije, gobline – danas je u noći 31. oktobra na ulicama širom svijeta moguće vidjeti i druge kreativne kostime.

Praznik je nastao još u periodu prije Krista, kada su Kelti početkom novembra obilježavali početak nove godine. Vjerovali su da svakog 31. oktobra, pred kraj ljeta i početak zime, duše pokojnika prelaze na drugi svijet, pa su stoga uoči nove godine palili vatru kako bi im pomogli da lakše pronađu put te su ispred kuća iznosili darove obliku hrane i pića.

Neke legende kažu kako su Kelti vjerovali da mrtvi ustaju iz grobova svakog 31. oktobra i zatim posjećuju svoje domove. U strahu od susreta sa mrtvima i zlim duhovima kreirali su poseban obred – oblačili su kostime i pravili veliku buku.

U ovoj legendi se navodi kako su ljudi ispred kuća ostavljali izdubljene repe, cveklu ili krompir s upaljenom svijećom kako bi uplašili grešne duše, a dobrima pomogli da pronađu put kući.

Dubljenje bundeva je postalo popularno tek u 16. stoljeću, a veže se za irsku legendu o kovaču Jacku. Naime, Irac je bio poznat po domišljatosti i škrtosti, pa je jednom prilikom vragu ponudio dušu u zamjenu za piće. Vrag se pretvorio u novčić kako bi platio piće, a Jack ga je stavio u džep u kojem je bio križ – zbog kojeg se vrag više nije mogao vratiti u stari oblik.

Jack je zatim sklopio dogovor s vragom – pustit će ga na slobodu ukoliko narednih deset godina ne bude tražio njegovu dušu. Deceniju kasnije je ponovo prevario vraga tako što ga je zamolio da mu doda jabuku sa stabla, ali je na kori nacrtao križ kako ga vrag ne bi mogao dohvatiti.

Kada je Jack preminuo, poslan je na vrata Pakla, gdje ga je dočekao vrag. Legenda kaže da ga Bog nije želio pustiti u Raj, a vrag mu nije želio otvoriti vrata Pakla. Stoga je poslan u mrak sa komadićem ugljena i izdubljenom bundevom, te od tada luta tražeći izlaz – a nazivaju ga Jack O’Lantern.

Noć vještica se redovno obilježava i u Bosni i Hercegovini i ostatku regiona, te se čini da je iz godine u godinu sve popularniji praznik. Građani ga obilježavaju organiziranjem posebnih tematskih zabava i oblačenjem kreativnih kostima.

Najnovije

Danas otvaranje mosta na Drini i graničnog prijelaza sa Srbijom kod Bratunca

Na Drini kod Bratunca danas će svečano biti otvoren most "Bratoljub" koji ovu općinu spaja sa susjednom Ljubovijom, kao i zajednički granični...

Povećanje proizvodnje i prodaje šumskih sortimenata u FBiH

U Federaciji BiH ukupna proizvodnja šumskih sortimenata u periodu januar-oktobar 2021. godine, u odnosu na isti period 2020. godine, veća je za...

U Kalesiji obilježen Dan državnosti, načelnik pozvao sve političare na jedinstvo

Općinski načelnik Sead Džafić sa saradnicima, predstavnici Općinskog vijeća, članovi i predstavnici boračkih udruženja i organizacija te predstavnici političkog i vjerskog života...

EP BIH: Depoi za ugalj TE Tuzla ostali bez zaliha

Depoi Termoelektrane u Tuzli su bez zaliha uglja i dalja proizvodnja električne i toplotne energije ozbiljno je ugrožena zbog aktuelnih dešavanja u...

Dan kada su “srpski orlovi povili krila” pred Armijom RBiH

Sedamnaest punih dana, od 8. do 25. novembra, trajala je neizvjesnost zvana Lisača na Majevici i prava drama za 75 četnika u potpunom okruženju snaga...