Connect with us

Hi, what are you looking for?

Na današnji dan

Održani prvi poslijeratni izbori u BiH

Izbori u Bosni i Hercegovini se održavaju svake četvrte godine počev od novembra 1990. godine, koji se smatraju i prvim slobodnim višepartijskim izborima. Prvi poslijeratni izbori u Bosni i Hercegovini, održani su 02. septembra 1996. godine.

Prema svom daytonskom zadatku, Organizacia za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) odredila je 1996. godine, propise glasanja na izborima.
Prema zvaničnim informacijama, OSCE je prihvatila registraciju 49 političkih partija i 33 nezavisna kandidata koji su željeli učestvovati na izborima.

Iz OSCE-a su 1996. godine, saopštili da je 51 politička partija predala prijavu za učešće na izborima, te da su dvije odbijene dok je jedna prihvaćena na opštinskom nivou, iako se željela kandidirati na viši nivo.
Samo jedan nezavisni politički kandidat sakupio je dovoljno potpisa kako bi se kandidirao za Zastupnički dom BiH. Vladimir Srebrov zadovoljio je kriterij prema kojim se za najviši nivo mogu kandidirati nezavisni kandidati koji skupe najmanje 5.000 potpisa podrške. Za političke partije koje žele konkurirati za isti nivo neophodno je 10.000 potpisa, dok im je za kantonalni potrebno 1.500, a za opštinski 200 potpisa građana.

Političke stranke i nezavisni kandidati su se mogli kandidirati na nivou Predsjedništva BiH, Skupštine BiH, Predsjedništva RS, Narodne skupštine RS, Skupštine Federacije, Kantona i Opštine.

(Historija.ba)

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...