Društvene mreže

Unesite traženi pojam

Na današnji dan

Prije 28 godina nas je napustio Dražen Petrović, ponajbolji evropski košarkaš u historiji

Na današnji dan prije 28 godina poginuo je Dražen Petrović, jedan od najboljih evropskih košarkaša u historiji.

Sedmog juna 1993. godine, nakon utakmice reprezentacije Hrvatske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo protiv Slovenije u poljskom gradu Wroclawu, Petrović je odlučio da ne putuje u Zagreb avionom iz Frankfurta sa saigračima.

Umjesto toga, odlučio je zajedno sa djevojkom Klarom Szalantzy putovati automobilom.

Na Autobahnu 9, pored Ingolstadta, vidljivost je bila veoma loša. Vozač kamiona je izgubio kontrolu nad vozilom te je blokirao put. Klara, koja je vozila Golf 2, je kasno reagovala i automobilom se direktno zabila u kamion. Petrović je spavao na suvozačevom mjestu i poginuo je na mjestu događaja.

Petrović je karijeru počeo u rodnom Šibeniku, a 1984. godine prešao je u redove Cibone. S ekipom iz Zagreba osvojio je dvije titule prvaka Evrope, a nakon četiri godine prešao je u Real Madrid s kojim je osvojio Kup pobjednika kupova.

Nakon samo jedne sezone odlučio se na odlazak u NBA ligu, u redove Portlanda. Nakon što je dvije godine bio šikaniran i dobijao mizernu minutažu zatražio je da ode iz kluba i poslat je u New Jersey Netse, gdje je pokazao sav svoj kvalitet.

Izabran je u treću petorku NBA lige, a mnogi stručnjaci i bivši igrači poput Reggieja Millera ga i danas smatraju najboljim trojkašem u historiji.

Od mnoštva medalja, pored dvije klupskog prvaka Evrope (1989.) s Cibonom izdvajaju se i titule prvaka Evrope i svijeta (1990.) s reprezentacijom Jugoslavije te srebrena medalja s Olimpijskih igara u Barceloni (1992.) kada je predvodio Hrvatsku.

Oglašavanje. Nastavite sa čitanjem ispod reklame.

Član Kuće slavnih u Springfieldu je od 2002. godine, a njegov dres s brojem 3 nalazi se pod svodovima dvorane Netsa.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...