Connect with us

Hi, what are you looking for?

Tuzlanski Kanton

25.100.000KM za privrednike Tuzlanskog kantona

Vlada Tuzlanskog kantona i Sparkasse Bank d.d. Sarajevo obezbijedit će  kreditnu liniju u iznosu od  25.100.000  KM  koja će biti namijenjena za privrednike Tuzlanskog kantona, uz povoljnu kamatnu stopu od 1.2 posto.

Odlučeno je to na sjednici Vlade TK, koja je danas dala saglasnost na tekst Ugovora o pružanju usluga plasmana kreditnih sredstava uz subvencioniranje dijela kamatne stope privrednim subjektima sa područja ovog kantona.

Nosilac ove kreditne linije će biti Sparkasse Bank d.d. Sarajevo, koja je  odabrana je po javnom pozivu kao najbolji ponuđač, banka će raspisati javni poziv, koji će trajati do utroška ovih sredstava.

„Mi možemo slobodno  reći da je ovo trenutno najpovoljnija kreditna linija.Ograničenja koja postoje po ovoj kreditnoj liniji su da privredna društva moraju izmiriti sve porezne obaveze prema državi i ne smiju biti dužni Fondu Tuzlanskog kantona, odnosno Budžetu Tuzlanskog kantona“, istakao je Srđan Mićanović, ministar industrije, energetike i rudarstva TK.

Cilj ove kreditne linije je povećanje obima poslovanja, povećanje  broja zaposlenih, nove investicije i  nove tehnologije, a ovim programom očekuju se što zdravija privredna društva, koja će ispunjavati svoje obaveze prema državi i prema budžetu TK, te koja će dati maksimalan efekat i multiplicirati ta sredstva, koja će biti namjenska utrošena.

„Ograničenje visine po jednom aplikantu jer  2 miliona KM, ono što želimo da se ova kreditna sredstva dakle upumpaju u privredu Tuzlanskog kantona., dodaje Mićanović.

Vlada TK je na ESCROW računu panirala iznos od  1.100.000 KM. Ukupna kamatna stopa za navedenu kamatnu liniju iznosi 4.2 posto, a kantonalna vlada će sufinansirati 3 posto kamatne stope.

„Dakle našli smo način iz kojeg ćemo mi sufinansirati dio kamate, kamata je 4.2 posto.Onaj ko ne bude na vrijeme izmirivao obaveze prema banci, banka će se zaštititi određenim kolateralom, i naplatiti svoja sredstva“, ističe Mićanović.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ova sredstva ne mogu se koristiti u proizvodnji alkoholnih pića, duhanskih proizvoda i igara na sreću, sve ostale privredne grane mogu učestvovati u ovoj kreditnoj liniji.

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je  tekst Aneksa II Ugovora o upravljanju sredstvima za podršku poduzetništvu putem Garantnog fonda, kojom se omogućava  nastavak  dosadašnje saradnje kantonalne vlade i Udruženja za razvoj NERDA, u okviru projekta obezbjeđivanja garantnog fonda za podršku privrednim subjektima s područja ovog kantona.

„Vlada je  prihvatila novi dugoročni ugovor sa agencijom NERDA, koja  ima Garantni fond  od negdje  1.300.000 KM trenutno, koji će biti i veći, ako pozoveno općine i sve ostale, da postanu njegovi članovi.“, istakao je Osman Puškar, ministar razvoja i poduzetništva TK.

Sredstva će biti uložena u oblast lokalnog razvoja, oblast srednjih i malih preduzeća, obrta i za izradu projekata koje podržava Vlada TK.

„To je dio  koji se ubacujemo u privredne tokove, u lokalne zajednice i na taj način jačamo privrednu strukturu Tuzlanskog kantona.“, dodaje Puškar.

Evaluacijom svih projekata podržanih kroz Garantni fond procijenjeno je da su ove investicije omogućile firmama da zadrže preko 2.600 postojećih radnih mjesta, te stvorile uslove za zapošljavanje preko 900 novih radnika.

 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...