KONTAKT
Početna Tuzlanski Kanton Kantonalni sud Tuzla: Novo suđenje bivšem SBB-ovom ministru za zloupotrebu položaja

Kantonalni sud Tuzla: Novo suđenje bivšem SBB-ovom ministru za zloupotrebu položaja

od redakcija

Kantonalni sud Tuzla uvažio je žalbe Tužilaštva Tuzlanskog kantona i u dva predmeta donio rješenja kojim se ukidaju prvostepene presude Općinskog suda Tuzla i predmeti vraćaju ovom sudu na ponovno suđenje.

“Kantonalni sud Tuzla je ukinuo prvostepenu presudu Općinskog suda Tuzla iz oktobra 2016. godine kojom je bivši ministar MUP-a TK Amir Husić oslobođen od optužbe, te ovom sudu vratio predmet na ponovno suđenje. Rješenjem Kantonalnog suda Tuzla uvažena je žalba postupajućeg tužioca ovog Tužilaštva i ukinuta prvostepena presuda zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka u ovom predmetu” saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

Tužilaštvo je u julu 2015. godine podiglo optužnicu protiv Amira Husića (SBB), zbog osnovane sumnje da je obavljajući funkciju ministra u MUP-u Tuzlanskog kantona u periodu od oktobra 2012. do februara 2013. godine počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja.

“Optužnicom se Husiću na teret stavlja da je iskoristio svoj službeni položaj i postupao suprotno interesima službe te je u namjeri da izbjegne postupak javne nabavke s jednom firmom iz Sarajeva zaključio ugovor o nabavci zaštitne opreme – balističkih prsluka, ploča i šljemova za potrebe Jednice za podršku MUP-a TK u vrijednosti od oko 227.000 KM. Zatim je naložio i da se cjelokupni iznos po ugovoru o nabavci avansno uplati ovoj firmi, iako je znao da ta firma nema nikakvo iskustvo niti reference u nabavci takve opreme, kao i da ponuda te firme nije najpovoljnija. Na taj način je firmi iz Sarajeva pribavio korist u vidu zaključenja ugovora s MUP-om TK uz ostvarenu dobit u iznosu od oko 94.000 KM” navodi se u saopćenju Tužilaštva TK.

Također, Kantonalni sud Tuzla je ukinuo i prvostepenu presudu Općinskog suda Tuzla iz decembra 2016. godine kojom je odbijena optužba Tužilaštva protiv Smajila Velagića i firme “Tuzla kvarc”, te predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje. Kantonalni sud Tuzla je uvažio žalbe Tužilaštva i ukinuo prvostepenu presudu zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka.

Podsjećamo, Tužilaštvo je u u junu 2015. godine protiv Smajila Velagića, direktora u firmi “Tuzla kvarc” i protiv ovog pravnog lica podiglo optužnicu zbog krivičnog djela teška krađa.

Optužnicom se odgovorna osoba i firma terete da su u periodu od 2011. do kraja 2014. godine na eksploatacionim poljima Kužići, Bukinje i Moluška Rijeka u blizini Tuzle, o kojima vodi brigu i upravlja Tuzlanski kanton, bez zaključenog ugovora o koncesiji sa nadležnim kantonalnim ministarstvom, obavljali eksploataciju veće količine kvarcnog pijeska i da su tako sebi i firmi pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 225.000 KM.

Na taj način oštetili su budžet Tuzlanskog kantona u istom iznosu piše Faktor.ba

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.