Connect with us

Hi, what are you looking for?

Tuzlanski Kanton

Manijak u Tuzli presreće djevojčice, otac ogorčen zbog (ne)rada policije

Zasad nepoznati muškarac pokušao je u ponedjeljak 16-godišnju djevojku “uvući” u automobil u tuzlanskom naselju Simin Han, a isto to ponovio je i jučer. Policijskoj stanici Istok slučaj je uredno prijavljen, međutim, policija ni četiri dana nakon prvog pokušaja nije okvalifikovala krivično djelo niti pronašla osumnjičenog.

Hasan Hasanović, pripadnik Oružanih snaga BiH iz Tuzle, otac djevojke, ispričao je za Faktor kakav strah i torturu njegova porodica proživljava posljednjih dana. Prema njegovim riječima, u ponedjeljak oko 16 sati, na pješačkom prijelazu na oko 400 metara udaljenosti od njihove kuće, njegovoj kćerki je nepoznati muškarac automobilom prepriječio put.

– Rekao joj je da uđe u auto i da će je on odvesti kući. Moja kćerka je odgojena tako da ne razgovara sa nepoznatim osobama, te je dijete tu stalo u šoku. Iza njegovog automobila se stvorila kolona vozila, a on je otvorio vrata i drekom i vriskom je napao, vičući da ulazi u auto, sve popraćeno vulgarnim riječima – kazao je Hasan.

Kako nam je ispričao, kćerka je počela bježati i utrčala u prvu avliju na kojoj su bila otvorena vrata. Sve je, kako nam je ispričao, potrajalo oko dvije minute, a muškarac se odvezao u pravcu Kalesije.

– Mi smo sutradan rano ujutro sve prijavili Policijskoj stanici Istok u ispostavi Slavinovići. Policijska patrola je došla kasnije nekad, dok sam bio na poslu, da uzme od djeteta izjavu. Međutim, u kući su vidjeli nargilu koju je moj sin kupio kao suvenir i zaključili su da smo mi problematična porodica. Nikad u životu niko od nas niko nije imao problema ni sa kim. Izmaltretirali su dijete glupim pitanjima, a moja supruga je sve vrijeme bila sa njom. Govorili su joj “Ti njega znaš, trebala bi reći ko je!”, iako je rekla da ga je prvi put vidjela – kazao je šokirani otac, dodavši da je njegova kćerka policiji kazala da je prvi put vidjela tog čovjeka. Ispričala im je i da on vozi starije auto, te da je u tom šoku uspjela zapamtiti da je na vozilu oštećen desnji zadnji blatobran iznad točka.

Međutim, tu nije bio kraj traumama koje je njegova kćerka, ali i cijela porodica proživjela.

– Jučer oko podne u Siminom Hanu kod semafora, gdje se nalaze pekara, frizerski salon i apoteka, gdje sve vrvi od ljudi, isti taj automobil joj je opet prepriječio put direktno pred trotoarom. Govorio joj je: “Hajde, mala, ulazi sad u auto”, sve popraćeno vulgarnim riječima. Dijete je otrčalo u frizerski salon, a frizer koji se tu zatekao je također o svemu dao izjavu policiji. Rekao mi je da je toliko bila preplašena, da nije mogla progovoriti – kazao je zabrinuti otac.

Prema Hasanovim riječima, njegova kćerka je ovaj put zapamtila dio brojeva na registarskoj tablici, kao i marku vozila.

Advertisement. Scroll to continue reading.

– Radi se o starijoj tipi Renault Megana sive boje sa bh. tablicama, koje idu M0*-*-986 (zvjezdice su broj i slovo koji nedostaju, op.a.), a vozio ga je ćelavi muškarac, starosti između 35 i 40 godina, sa nekim ožiljkom ili mladežom ispod desnog oka. Istog momenta sam otišao u policiju i policajci u stanici su stvarno bili ljubazni. Odmah su izašli na mjesto događaja i obišli naselje, napravili krug, ali ga nisu pronašli – kazao je Hasan.

Zabrinuti otac je jutros, kako nam je ispričao, ponovo otišao u policijsku stanicu, kako bi se raspitao o tome ima li kakvih novih informacija o slučaju.

– Šef smjene mi je kazao da on ne može postupati “po onome što treba patrola kojoj je slučaj prijavljen”, što je smiješno! Osim toga, rekao mi je i da ga to ne zanima, te da idem sam i tražim! Ponašao se kao da se radi o životinji, a ne o djetetu. Meni je ranije u policiji rečeno da će izaći patrola, pa čak i policajci u civilu koji će ga tražiti. Sinoć je bila tu saobraćajna patrola, a kada sam ih pitao da li znaju za taj slučaj, rekli su mi da prvi put za to čuju. Izgubio sam povjerenje i u policiju i u državu – kazao je razočarani otac.

Kontaktirali smo danas Policijsku stanicu Istok, gdje smo dobili šefa smjene.

– Slučaj je nama prijavljen i to je u proceduri. Djelo nije kvalifikovano kao pokušaj otmice, ne znamo još ni koje je to krivično djelo – kazao nam je šef smjene. Odgovarajući na pitanja šta je tačno prijavljeno, koja bi mogla biti kvalifikacija i šta policija radi po tom pitanju, kazao nam je da on ne može davati informacije za medije, te da za sve što nas zanima kontaktiramo glasnogovornika, operativni centar MUP-a TK ili komesara.

U Operativnom centru MUP-a TK su nam kazali da se ovaj slučaj ne nalazi u biltenu od utorka ili srijede, a komesar MUP-a Tuzlanskog kantona oko 15 sati nije bilo u kancelariji, te nam je sekretarica rekla da se ujutro vraća na posao.

Nakon svega, Hasanović je odlučio da sam pokuša pronaći muškarca iz renaulta, te je informacije o vozilu i vozaču objavio na svom Facebook profilu, nakon čega su mu se počeli javljati prijatelji i poznanici sa novim detaljima.

– Nakon statusa me nazvao momak koji živi u blizini. On je kazao da je taj čovjek, kojeg sam opisao, sinoć oko 18 ili 19 sati zastajkivao ispred svake kapije i zavirivao u dvorišta. Također su mi kazali da su još neke djevojčice, mlađe od moje kćerke, prije četiri do sedam dana doživjele istu scenu, ali da to nije prijavljivano policiji – kaže Hasanović.

Uznemireni otac je rekao da je njegova kćerka preživjela veliku traumu, da je strah ići u školu, te da je on odvozi i dovozi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

– Ona je odličan učenik i uzorno dijete.  Danas je u strahu otišla u školu, morao sam otići po nju. Koje god vozilo da prođe, ona se trza. Želim da se on što prije pronađe i da se ovo sve okonča – kazao nam je ovaj zabrinuti otac piše FAKTOR.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...