Connect with us

Hi, what are you looking for?

Tuzlanski Kanton

Mlinovi u BiH danonoćno melju brašno za tursko tržište

Mlinovi u BiH gotovo danonoćno melju pšenicu za tursko tržište a svakodnevno desetine šlepera natovarenih brašnom prelaze bh. granicu.

Prosječna cijena brašna za tursko tržište iznosi 220 eura po toni, a vrijednost mjesečnog izvoza u tursku je oko 2,2 miliona eura.

Za prevoz 10.000 tona brašna uvoznici angažuju 400 šlepera. U velikoj mjeri u transportu učestvuju domaći prevoznici, navodi se u prilogu RTVTK, prenosi BiznisInfo.

U svim mlinovima kažu da je potreba turskog tržišta znatno veća nego što domaća mlinska industrija može ispuniti, te da se svakodnevno pojavljuju novi kupci.

Pored većih mlinova, u Tursku izvoze i oni manji kao što je mlin Pack West iz Srebrenika.

Na turskom tržištu su od januara ove godine a imaju potpisan ugovor o isporuci brašna za narednih deset godina. Kompletna proizvodnja ovog mlina ide za izvoz u Tursku.

– Dnevna proizvodnja mlina je 50 tona tako da su i ovo male količine za njihove potrebe. Imamo plan da u budućnosti, a počet ćemo od jesenje sjetve, pomognemo poljoprivrednim proizvođačima, odnosno da potpišemo ugovor s ljudima koji žele da se bave proizvodnjom pšenice, i da nađemo načine da im pomognemo kroz repromaterijal, rekao je predstavnik ovog mlina.

Decenijama, mlinska industrija nije bila u boljoj situaciji, kažu mlinari.

Advertisement. Scroll to continue reading.

– Već smo u pregovorima s još jednim mlinom da uzmemo u zakup taj mlin, da možemo još ovoliku količinu brašna proizvoditi, dok ne budemo došli u situaciju da pravimo još jedan mlin pored ovoga da imamo svoje kapacitete, da to bude naše, rekao je on.

U 2016. godini zabilježeno je povećanje izvoza žitarica u Tursku sa 12.000 na oko 80.000 tona. Izvoz brašna je skočio sa 4.000 na 70.000 tona.

U novčanom iznosu to je, za obje ove kategorije, povećanje sa 15 ili 16 miliona na blizu 65 miliona KM.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...