KONTAKT
Početna Tuzlanski Kanton Najneuređenija oblast u TK: U Ugostiteljstvu najviše radnika na crno

Najneuređenija oblast u TK: U Ugostiteljstvu najviše radnika na crno

od apjanic

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas i Izvještaj o radu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove za prvu  polovinu 2017. godine.

Prema Izvještaju u prvoj polovini 2017. godine izvršeno  je 8.123 inspekcijska nadzora, od toga je 5788, odnosno 71 posto poslovnih subjekata poslovalo je u skladu sa Zakonom.

„Izdato je 1067 prekršajnih naloga u iznosu od 880.985 KM,  u usporedbi tih podataka sa prethodnom  godinom, možemo reći  da je za protekli Kantonalna uprava za inspekcijske poslove izdala 372 naloga više, odnosno  odnosno  460.000 KM više nego za isti period prethodne godine. Razlog ovih je pojačana aktivnost Kantonalne uprave za suzbijanje rada vna crno i sive ekonomije“, pojasnio je Amel Mehanović, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK.

Najniža  izrečena kazna za prethodni period iznosila je 50KM, a najviša 11.500 KM,  i  odnosila  se na oblast radnih odnosa, dok je  prosječna kazna iznosila 825 KM. Na području Tuzlanskog kantona  ugostiteljstvo je najneuređenija oblast u kojoj je 35 posto  od ukupnog broja   radnika koji su zatečeni da rade „na crno“ , a istaknut  je i problem neizdavanja fiskalnog računa.

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je i polugodišnji Izvještaj o izvršenju budžeta ovog kantona.

U prvoj polovini ove godine  ukupan finansijski rezultat u  budžetu Tuzlanskog kantona  je pozitivan i iznosi 5.340.780 KM, a finansijska situacija je bolja u odnosu na prethodne dvije godine. U strukturi ukupnih prihoda dominantni su prihodi od indirektnih poreza.

“Porez na dobit je u posmatranom izvještajnom periodu za prvih 6 mjeseci veći u odnosu na isti period prošle godine za 73.23 posto,i to je u apsolutnom iznosu značajno povećanje. Razlog ovoga jeste  donošenje novog  Zakona o porezu na dobit, koji je isključio određene kategorije koje su  bile kroz prethodni Zakon o porezu na dobit oslobođene, prije svega mislim na izvoznike”, kazao je Jakub Suljkanović, ministar finansija Tuzlanskog kantona.

Tuzlanski kanton  ima značajne izvoznike u kategoriji poslodavaca u međunarodnom transportu, koji su po novom Zakonu obavezni plaćati porez na dobit, zbog čega je došlo do znatnog  povećanja poreza na dobit.

Ostvareni ukupni rashodi i izdaci budžeta TK  u izvještajnom periodu iznose 147.736.000KM, a u  odnosu na  izvršenje u istom periodu prošle godine veći su za  4.671.000  odnosno 3,27 posto.

Ministar finansija TK najavio je da će u ovom mjesecu biti isplata još jednog zaostalog dječijeg dodatka na području ovog kantona.

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.