KONTAKT
Početna Tuzlanski Kanton Otvorena istraga zbog korupcijske afere u Sindikatu MUP-a TK

Otvorena istraga zbog korupcijske afere u Sindikatu MUP-a TK

od apjanic

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona otvorilo je istragu protiv šefa Ureda komesara MUP-a Tuzlanskog kantona Mersudina Ferizovića i još nekoliko policijskih službenika zbog korupcijske afere u Sindikatu MUP-a TK. Mada su osumničeni za zloupotrebu više od stotinu hiljada maraka sindikalnog novca, menadžment MUP-a odbija da ih suspenduje do okončanja istrage, objavila je Federalna televizija.

Istragom Tužilaštva Tuzlanskog kantona utvrđeno je da su šef Ureda policijskog komesara MUP-a Tuzlanskog kantona i predsjednik Skupštine Sindikata Mersudin Ferizović, bivši predsjednik i aktuelni zamjenik predsjednika Sindikata Jasmir Šerbedžić, načelnik OKP-a PU-a Živinice Ahmo Muratović, pomoćnik komandira PU Lukavac Jusuf Tufekčić, bivša sekretarica Sindikata Božana Gospavić i Admir Ćosićkić, uposlenik kantonalnog Ministarstva finansija zloupotrijebili najmanje 130 hiljada maraka novca iz sindikalne kase.”U samoj naredbi o provođenju istrage je navedeno da su u postupali suprotno statutu i pravilniku o dodjeljivanju materijalne pomoći, da se materjalna pomoć dodjeljivala bez znanja i odluka ili pojedinih članova UO-a ili cijelog sastava UO-a Sindikata MUP-a TK-a”, kazao je za FTV Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK-a.

Istraga Tužilaštva, a ni jasni zakonski propisi za menadžment MUP-a ništa ne znače. Ne žele da supenduju osumnjičene policijske službenike, bez obzira na to što je protiv njih otvorena krivična istraga.”To zavisi od procjene samog policijskog komesara. On smatra da u ovom slučaju vjerovatno neće doći do podizanja optužnice i opredijelio se da u ovom slučaju ne suspenduje te ljude”, pojašnjava kantonalni ministar unutrašnjih poslova Husein Topčagić

Međutim, važeći propisi i praksa na državnom nivou su strogi i jasni.”Onog momenta kada se otvori istraga, zahtjevom o pokretanju istrage, policijski službenik treba da bude suspendovan. Policajac mora da bude besprijekoran – primjer poštenja i morala”, izričit je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Ministar Topčagić, pak, staje u zaštitu komesara Fadila Šljivića i opravdava njegovu odluku jer, kako kaže, za korupcijsku aferu postoje samo indicije. Iste indicije zbog kojih je veliki broj policajca, u predmetima dosta manjeg značaja od predmeta Sindikat, već ranije suspendovan.Kako sam Topčagić navodi, ima 28 suspendovanih policijskih službenika, s obzirom na to da postoje indicije o izvršenju krivičnog djela i da se vodi disciplinski postupak.

Procjena i praksa ministra i komesara pokazuju dvostruke aršine. Dok za pronevjeru suspenzije nema do okončanja postupka, drugi policijski službenici, sukladno zakonu, bivaju suspendovani već za 20 maraka mita tokom kontrole saobraćaja, objavila je FTV.

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.