Connect with us

Hi, what are you looking for?

Najnovije

PISA 2018 probno testiranje obavljeno u 80 srednjih škola u BiH

Prvo međunarodno probno istraživanje znanja, vještina i kompetencija petnaestogodišnjih učenika, PISA (Programme for international student assesment) istraživanje, provedeno je u BiH.

U Tuzlanskom kantonu testiranjem su obuhvaćena 364 učenika rođena 2001. godine. Po 52 učenika Mješovite srednje škole u Živinicama, tuzlanskim gimnazijama Ismet Mujezinović i Meša Selimović, te Srednjoj ekonomsko – trgovinskoj školi Tuzla, Srednjoj medicinskoj školi Tuzli, Mješovitoj srednjoj školi Sapna i Mješovitoj srednjoj školi Tuzla.

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH je voditelj cjelokupnog procesa PISA istraživanja i ima ulogu državnog PISA centra. Istraživanje se provodi u saradnji sa svim obrazovnim vlastima u BiH i s uzorkovanim srednjim školama.

Zamjenica direktorice Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH Mirela Šuman je na pres-konferenciji u Sarajevu kazala da se PISA istraživanje provodi svake tri godine, a oblasti koje PISA procjenjuje su: čitalačka pismenost, pismenost iz matematike i prirodnih nauka.

Bosna i Hercegovina se prvi put uključuje u ciklus PISA 2018, s fokusom na čitalačku pismenost.

Šuman je napomenula da se PISA provodi u 82 zemlje svijeta i do sada je učestvovalo oko milion učenika.

– Od PISA istraživanja očekuje se da nam kroz testiranje učenika u dobi od 15 godina predstavi pravo stanje stvari unutar naših obrazovnih sistema, te da nam pruži jasne naznake u kojim oblastima treba uložiti dodatne napore da bi se unaprijedio obrazovni sistem u BiH – kazala je Šuman.

PISA 2018 probno testiranje u BiH obavljeno je u 80 srednjih škola i obuhvatilo je oko 4.000 učenika prvih razreda srednjih škola rođenih 2001. godine. Probno PISA testiranje je obavljeno da bi se ispitale sve utvrđene PISA procedure koje podliježu PISA standardima. Probno testiranje se ne koristi za analizu učeničkih postignuća.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kako je rečeno, glavno PISA 2018 istraživanje u BiH će biti održano u periodu april/maj 2018. godine na uzorku oko 150 škola i oko 7.000 učenika rođenih 2002. godine. Glavno istraživanje će dati nivoe učeničkih postignuća i okolinske faktore koji utiču na postignuća.

Državna koordinatorica PISA 2018 Žaneta Džumhur je kazala da se probno istraživanje PISA 2018 provodi u svim državama koje učestvuju, a to su 82 države u sedmom ciklusu.

Po njenim riječima, 72 države su iz prošlih ciklusa, a 10 je novih država, među njima i BiH.

Džumhur je istaknula da je BiH jedna od država koja je uključila i učenike s poteškoćama u rastu i razvoju u okviru ovog testiranja, što je za njih bio još jedan izazov kako će to da izgleda, javlja Fena.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...