KONTAKT
Početna Tuzlanski Kanton Poništen konkurs za posao u osnovnim i srednjim školama TK

Poništen konkurs za posao u osnovnim i srednjim školama TK

od redakcija

Konkurs za prijem nastavnog i nenastavnog osoblja u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona bit će poništen, odlučila je danas Vlada TK na prijedlog resornog ministarstva.

Razlog za poništavanje konkursa je to što se određen broj kandidata koji pripadaju boračkoj populaciji našao u neravnopravnom položaju u odnosu na ostale kandidate.

– Određen broj kandidata nije mogao dostaviti dokumentaciju, kada je u pitanju boračko-invalidska zaštita, a u vezi njihovih prava koja proističu iz Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica TK – rekao je ministar obrazovanja TK Zlatan Muratović.

Da pojasnimo, godišnji odmor zaposlenih u obrazovanju traje do 18. augusta, a konkurs za posao završio je 9. augusta. Stoga oni koji su zaposleni na određeno i ugovor im ističe završetkom godišnjeg odmora, a pripadaju nekoj od boračkih populacija, nemaju mogućnost da se prijave na Zavod za zapošljavnje i tako steknu pravo na dodatne bodove na konkursu. Naime, oni prava po Zakonu o dopunskim pravima boraca ostvarauju samo ako se nalaze na evidencija Zavoda za zapošljavanje, a za vrijeme konkursa, koji će biti poništen, bili su zaposleni.

– Novi konkurs će biti raspisan vrlo brzo. Zbog ovog prolongiranja neće doći u pitanje početak školske godine – uvjeravao je ministar Muratović.

On je naglasio da će sva dokumentacija predata za konkurs koji će biti poništen važiti i na novom konkursu, samo će se moći dodati dokumentacija koja se odnosi na boračke populacije.

– Od dana raspisivanja novog konkursa pa do okončanja procedure proteći će otprilike mjesec dana – rekao je ministar MUratović.

Konkurs za prijem zaposlenika u osnovne i srednje škole kandidatima nudi 1.506 radnih mjesta, a od tog broja je oko 900 zaposlenika koji će raditi na punu normu. U osnovnom i srednjem obrazovanju na području TK stalno je zaposleno oko 6.800 ljudi.

Ministarstvo nema podatak koliko se kandidata prijavilo na konkurs koji će biti poništen, s obzirom da konkursne procedure provode škole, ali sigurno se radi o velikom broju kandidata.

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.