Connect with us

Hi, what are you looking for?

Tuzlanski Kanton

Poništen konkurs za posao u osnovnim i srednjim školama TK

Konkurs za prijem nastavnog i nenastavnog osoblja u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona bit će poništen, odlučila je danas Vlada TK na prijedlog resornog ministarstva.

Razlog za poništavanje konkursa je to što se određen broj kandidata koji pripadaju boračkoj populaciji našao u neravnopravnom položaju u odnosu na ostale kandidate.

– Određen broj kandidata nije mogao dostaviti dokumentaciju, kada je u pitanju boračko-invalidska zaštita, a u vezi njihovih prava koja proističu iz Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica TK – rekao je ministar obrazovanja TK Zlatan Muratović.

Da pojasnimo, godišnji odmor zaposlenih u obrazovanju traje do 18. augusta, a konkurs za posao završio je 9. augusta. Stoga oni koji su zaposleni na određeno i ugovor im ističe završetkom godišnjeg odmora, a pripadaju nekoj od boračkih populacija, nemaju mogućnost da se prijave na Zavod za zapošljavnje i tako steknu pravo na dodatne bodove na konkursu. Naime, oni prava po Zakonu o dopunskim pravima boraca ostvarauju samo ako se nalaze na evidencija Zavoda za zapošljavanje, a za vrijeme konkursa, koji će biti poništen, bili su zaposleni.

– Novi konkurs će biti raspisan vrlo brzo. Zbog ovog prolongiranja neće doći u pitanje početak školske godine – uvjeravao je ministar Muratović.

On je naglasio da će sva dokumentacija predata za konkurs koji će biti poništen važiti i na novom konkursu, samo će se moći dodati dokumentacija koja se odnosi na boračke populacije.

– Od dana raspisivanja novog konkursa pa do okončanja procedure proteći će otprilike mjesec dana – rekao je ministar MUratović.

Konkurs za prijem zaposlenika u osnovne i srednje škole kandidatima nudi 1.506 radnih mjesta, a od tog broja je oko 900 zaposlenika koji će raditi na punu normu. U osnovnom i srednjem obrazovanju na području TK stalno je zaposleno oko 6.800 ljudi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ministarstvo nema podatak koliko se kandidata prijavilo na konkurs koji će biti poništen, s obzirom da konkursne procedure provode škole, ali sigurno se radi o velikom broju kandidata.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...