KONTAKT
Početna Tuzlanski Kanton Potvrđena optužnica za zloupotrebu položaja protiv bivšeg SBB-ovog direktora Elektrodistribucije Tuzla

Potvrđena optužnica za zloupotrebu položaja protiv bivšeg SBB-ovog direktora Elektrodistribucije Tuzla

od redakcija

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv tridesettrogodišnjeg Mahira Nurkanovića iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je kao direktor i odgovorno lice Podružnice Elektrodistribucije Tuzla ( JP Elektroprivreda BiH) počinio produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja a vezano za zloupotrebe prilikom prijema u radni odnos tri osobe u ovoj podružnici.

U optužnici je navedeno da je Nurkanović, koji je na dužnost direktora Elektrodistribucije Tuzla stupio u februaru 2016. godine, u periodu od 15. februara do početka juna 2016. godine, postupajući suprotno podzakonskim aktima Elektroprivrede BiH, protivno svojim ovlaštenjima i izvan interesa službe za jednu osobu pribavio korist u vidu zapošljavanja na neodređeno vrijeme, a za dvije osobe korist u vidu obavljanja pripravničkog staža.

Pri tome je, svjestan da postupa suprotno pravilnicima Društva kojima je propisano da se prijem može vršiti i neposredno ukoliko postoji poznati kandidat za zaposlenje, sa liste predviđene za prijem ukupno 59 izvršilaca za različita radna mjesta u Elektrodistribuciji Tuzla, izdvojio tri pomenuta radna mjesta i naložio njihov neposredan prijem, iako je znao da za navedena radna mjesta nisu postojali poznati kandidati i da je zapošljavanje moguće tek nakon neuspjelog pokušaja traženja odgovarajućeg zaposlenika unutar Društva, što nije urađeno.

Dakle, rukovodeći se ličnim interesima kandidata a ne interesima službe, je na radno mjesto stručnog saradnika na neodređeno vrijeme i jednog pripravnika primio osobe koje su članovi političke partije kojoj i sam pripada, a drugog pripravnika koji je njegov prijatelj. Također, konkurs za prijem preostalih 56 zaposlenika objavljen u maju 2016. godine je poništen i do danas nikada nije objavljen novi konkurs.

Također, jedan od pripravnika je primljen u Poslovnu jedinicu Gradačac izvan raspoloživih mogućnosti, obzirom da u toj poslovnoj jedinici nije postojala adekvatna osoba koja bi bila mentor i pratila rad pripravnika, da bi deset dana nakon toga Nurkanović uputio pripravnika na stručno osposobljavanje u poslovnu jedinicu Tuzla, gdje nije bilo potrebe za prijem pripravnika.

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.