KONTAKT
Početna Tuzlanski Kanton Prevencija maloljetničke delikvencije na području TK

Prevencija maloljetničke delikvencije na području TK

od redakcija

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Izvještaj o realizaciji Programa prevencije, intervencije i resocijalizacije iz oblasti maloljetničke delikvencije za područje TK 2016. – 2019., za period juli 2016. – juli 2017. godine.

Na osnovu pregleda realiziranih mjera može se zaključiti da su u prvoj godini realizacije Programa aktivnosti fokusirane na doprinos realizaciji prva dva cilja, koja se odnose na prevenciju pojave maloljetničke delinkvencije i razvoj kapaciteta nadležnih institucija. Poduzete su značajne aktivnosti na doprinosu realizaciji ostalih programskih ciljeva koji se odnose na stvaranje uslova za sprovođenje mjera intervencije i resocijalizacije.

U predškolskim, osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama na području TK kontinuirano se razvijao i implementirao obavezan program edukacije nastavnika i učitelja, kao i preventivni programi rada sa djecom i učenicima. Vlada Tuzlanskog kantona pokazala je jasno opredjeljenje za podršku realizacije ovog programa o čemu govori činjenica da je, u okviru plana budžeta Ministarstva za 2018. godinu planirano da se postojeća pozicija „subvencija prevencije bolesti ovisnosti” proširi i na prevenciju, intervencije i resocijalizaciju maloljetničke delinkvencije.

Na ovaj način biće omogućena podrška realizaciji navedenih Programskih mjera putem sufinansiranja odgovarajućih projekata, za čiju realizaciju se očekuje značajna podrška donatora. U narednom periodu neophodno je da nadležne institucije i organizacije, zajedno sa nosiocima realizacije programskih mjera, u planiranim rokovima nastave raditi na realizaciji planiranih mjera i da kontinuirano doprinose postizanju Programskih ciljeva.

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.