Connect with us

Hi, what are you looking for?

Tuzlanski Kanton

Prijemni ispiti na fakultetima od ove godine nisu eliminatorni!

Priča kako godinama školujemo kadar za koji nema posla od predstojeće akademske godine mogla bi dobiti sretan završetak, jer Plan upisa studenata koji je odobrila Kantonalna vlada predviđa reduciranje broja studenata za upis na ona zanimanja za kojim tržište rada već neko vrijeme ne iskazuje potrebe, te podršku i nešto veći planirani broj za upis studenata na tehničkim i proizvodnim usmjerenjima.

„Sve je to potakla Vlada TK koja je održala jednu tematsku sjednicu upozorivši nas koji broj učenika završava srednju školu, koja su to zanimanja koja možemo očekivati, tako da prilagodimo svoje potrebe društvu i privredi ovog Tuzlanskog kantona i šire društvene zajednice BiH“, izjavila je Prof.dr. Zumreta Kušljugić, rektorica Univerziteta u Tuzli.

Prema prijedlogu Senata, na prvi ciklus studija na fakultetima, odnosno Akademiji, Univerziteta u Tuzli upisat će se ukupno 2.380 studenata, i to: 1.110 studenata koji se finansiraju iz Budžeta Tuzlanskog kantona, 1.210 studenata koji se sami finansiraju i 60 vanrednih studenata. Na drugi ciklus predviđen je upis minimalno 546, a maksimalno 1.295 studenata, dok je na treći ciklus predviđen upis minimalno 79, a maksimalno 159 studenata.

„U sljedećoj sedmici očekujemo da ćemo imati završnu odredbu i raspisivanje konkursa nakon Senata Univerziteta u Tuzli uz prethodnu saglasnost Vlade TK koja će sutra ili prekosutra odlučivati o visini školarine“, kazala je prof.dr. Kušjugić.

Visina školarine kretat će se u rasoponu od 600 do 900 maraka po semestru, a u saradnji sa bankama pokušat će se izaći u susret studentima da se omogući kreditiranje na dvanaest beskamatnih rata. Ono što je novina jeste da od ove godine, po prvi put u historiji Univerziteta, prijemni ispit nije eliminatoran.

„Znači uspjeh koji ste ostvarili u srednjoj školi, uspjeh koji ste ostvarili iz izborne grupe predmeta se boduje i dodaje se broj bodova koje ste ostvarili na prijemnom ispitu. Zbrojat će se i to će vas rangirati na ljestvici  da li ulazite na Budžet TK ili ste samofinansirajući student“, objašnjava rektorica.

Literatura za prijemni ispit i ispit već su objavljeni na web stranici Univerziteta, a bit će organizovane i predispitne vježbe na Univerzitetu, kako bi se pomoglo studentima da ostvare što bolji uspjeh na rang listi piše RTV Slon.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...