Connect with us

Hi, what are you looking for?

Najnovije

Prijeti nam najezda komaraca ali zaprašivanja ove godine u Tuzlanskom kantonu neće biti!

Toplo i vlažno vrijeme svake godine pogoduje najezdi komaraca zbog koje veliki broj građana, naročito onih u priobalnim područjima muku muči sa ovim napasnicima. Osim toga, Tuzlanski kanton i ove godine bio je pogođen obilnim padavinama zbog čega je veliki broj općina poplavljen, što je još jedan od uslova za razmnožavanje komaraca, a samim time i razvoja bolesti koje oni prenose. Međutim, Federalna uprava civilne zaštite ove godine je za zaprašivenje dobila zahtjev samo od Posavskog kantona kojem će i otići jedina preostala količina sredstva za zaprašivanje, nabavljena još 2014. u vrijeme velikih poplava.

„Ako Federalna uprava civilne zaštite nabavi još ovog insekticida, tj. ako budemo u mogućnosti da neke količine obezbijedi onda će zaprašivati i ostale kantone, a ako ne, onda Tuzlanski kanton treba da nabavi insekticid, a mi ćemo vrlo rado dati mašine koje imamo za zaprašivanje i naše ljude koji mogu zaprašiti i rukovati tim mašinama“, izjavila je za RTV Slon Majda Kovač, viša stručna saradnica za odnose s javnošću FUCZ.

Ko je zadužen za zaprašivanje pokušali smo saznati u institucijama zaduženim za zdravlje stanovništva, te smo saznali da zaprašivanje nije u nadležnosti Federalnog zavoda za javno zdravstvo, dok se kantonalni zavodi ovim pitanjem bave u smislu stručnog nadzora samog procesa. Federalna uprava, kao što je već rečeno za ove namjene nema dovoljno insekticida na raspolaganju, a Kantonalna uprava civilne zaštite ove godine zaprašivanje protiv komaraca nije ni planirala, iako su svjesni da je posebno ugroženo slivno područje rijeke Spreče zbog poplava koje su često prisutne, te se u ovom dijelu već počinje osjećati povećano prisustvo komaraca.

„Mi ćemo imati ovog ljeta, pogotovo ovaj period je karakterističan po tome, veliku najezdu komaraca i bit će prava napast! Mi nemamo planiranu aktivnost te vrste. U vanrednim situacijama kada oni pređu mjeru, kada postanu stalna opasnost i problem za građane onda se poduzimaju odgovarajuće mjere“, kazao je Zdenko Tadić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite TK.

No, da bi bilo kakve mjere bile poduzete neophodna su finansijska sredstva kojih u ovom momentu nema. Novac za ove namjene trebali bi odobriti viši nivoi vlasti, odnosno Federalna ili kantonalna vlada, dok su Civilnoj zaštiti ruke vezane sve dok se zbog samih komaraca ne proglasi stanje prirodne nesreće.

„Komarci, odnosno insekti koji mogu štetno djelovati po zdravlje ljudi mogu biti razlog da se proglasi stanje prirodne nesreće zbog ugrožavanja zdravlja i u takvoj situaciji Civilna zaštita preuzima na sebe taj dio posla i finansiranja i provođenja sa ovlaštenim ustanovama. Sve do tada to je nadležnost struktura vlasti, općina i kantona koje će sa ovlaštenim institucijama obaviti taj posao“, ističe Tadić.

Ako vam ni nakon ovoga nije jasno, pojednostavit ćemo: Komarci će nas napadati i ujedati, stvarati nelegodu i otoke po tijelima, ali sve dok ne dođe do proglašenja stanja prirodne nesreće, zaprašivanja nema! A među bolestima koje, između ostalog prenose komarci najopasnije su zika virus koji oštećuje mozak novoređenčadi, malarija, žuta groznica, Virus zapadnog Nila i mnoge druge.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...