KONTAKT
Početna Tuzlanski Kanton Šta nam donose elektronske uputnice za preglede?

Šta nam donose elektronske uputnice za preglede?

od redakcija

U ponedjeljak, 18. septembra počinje primjena elektronskih uputnica između Zavoda zdravstvenog osiguranja, UKC Tuzla i Doma zdravlja Tuzla, a za naredni period je planirano uvođenje u proces rada i ostalih domova zdravlja na području TK.

„Dom zdravlja Tuzla prije svega, vrlo blizu možda i u istoj fazi je Dom zdravlja Gračanica koji je daleko napredovao u odnosu na ostale domove zdravlja kada je u pitanju informatizacija, a onda postepeno i ostali pogotovo veći domovi zdravlja kao što su Živinice i Lukavac, zatim Gradačac i ostali na području kantona“, pojašnjava Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK

Na ovaj način bi se olakšalo i ubrzalo slanje pacijenata na specijalističke preglede i laboratorijske pretrage, te izbjeglo nepotrebno ponavljanje nalaza, tvrde iz ministarstva.

Ono što predstavlja prednost kod uvođenja elektronske uputnice jeste to da će se putem računara praviti termini u UKC-u za određene specijalističke preglede koji se obavljaju u Kliničkom centru.

„Samim tim ćemo prije svega smanjiti gužve u čekaonicama, a ono što je veoma bitno za pacijente spriječit ćemo njihovo maltretiranje u vidu putovanja, posebno iz udaljenih mjesta gdje oni moraju doći pa zakazati termin, pa ponovo doći na termin“, dodaje ministar.

Elektronske uputnice sigurno će napraviti finansijske uštede i pacijentima, ali i samom zdravstevnom sistemu TK. Isto to očekuje se i od uvođenja elektronskog recepta, koji je trebao zaživjeti još sredinom prošle godine, ali i pored nabavljene informatičke opreme, rekonstrukcije i opremanja ambulanti u svih 13 domova zdravlja na području Kantona još uvijek nije započela njegova primjena, zbog podložnosti Zakonu o javnim nabavkama.

Ipak, i ovaj sistem uskoro bi trebao da bude okončan i krenuti s implementacijom.

Elektronski recepti omogućit će pacijentima da pri izlasku od ljekara, odmah u apoteci preuzmu lijekove, bez predavanja recepata. Sljedeća stepenica u informatizaciji zdravstva u TK trebala bi biti zajedničko korištenja radiološkog informacionog sistema na nivou svih javnih zdravstvenih ustanova na području TK piše portal RTV Slon.

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.