Connect with us

Hi, what are you looking for?

Tuzlanski Kanton

Tokom ljetne sezone na području TK znatno povećan broj turista i ostvarenih noćenja

uzlanski kanton bilježi značajne rezultate u ljetnoj  turističkoj sezoni, koja je na izmaku. Bilježi se povećanje posjeta najmnogoljudnijem kantonu, a naročito stranih turista. Tokom protekla tri mjeseca na području ovog kantona ostvareno je preko 50.000 noćenja, što predstavlja značajno  povećanje u odnosu na isti period prošle godine.

U ministarstvu trgovine, saobraćaja i turizma TK navode da je u periodu juni, juli, august 2017. godine zabilježeno povećanje broja turista za 20 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Ministar trgovine, saobraćaja i turizma TK,  Mirsad Gluhić  izjavio je, da je Tuzlanski kanton  postao jedna poželjna destinacija, kako turista iz regiona, tako  iz Evrope i svijeta.

„Ako kažemo da imamo 20 posto povećanje kompletnog turizma na Tuzlanskom kantonu, onda možemo biti ponosni,“-poručio je.

Na Tuzlanskom kantonu bilježi se  povećan broj noćenja za 50 posto, a na području ovog kantona turisti se najduže zadržavaju.

Po riječima ministra Gluhića u odnosu na sve ostale kantone u FBiH, turisti se najduže zadržavaju na Tuzlanskom kantonu, a njihov boravak je, kako kaže, u prosjeku tri dana, dok je prosjek na nivou BiH 2.2 dana.

Povećan broj noćenja bilježi i tuzlanski hotel Tehnograd, u kojem je samo u toku mjeseca jula zabilježeno preko 700 noćenja.

„U Hotelu Tehnograd su definitivno zabilježena povećanja broja gostiju i broja noćenja u odnosu na prethodne godine, a posebno kada gledamo na ljetni period.Tako da možemo reći da je Hotel Tehnograd u protekla tri mjeseca zabilježio preko 2200 noćenja“, izjavila je Mirsada Vejzović, PR Hotela Tehnograd.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Razvoju turizma i povećanom broju noćenja na području Tuzlanskog kantona doprinijela je i ekspanzija Međunarodnog aerodroma Tuzla, na koji je zaključno sa 1. septembrom ove godine  sjetjelo 340.000 putnika, a kompanija Wiz air tokom ljetne sezone imala je 45 letova sedmično.

Posjeta gostiju iz skandinavskih zemalja porasla je u odnosu na prethodne godine, tvrdi Vejzović, dodavši da  nakon toga slijede  zemlje iz regiona, a  također  povećan je broj posjetitelja spomenutom hotelu   iz zemalja poput Njemačke, Austrije i Holandije.

Razvoj turizma posebno zahvaljujući posjetama turista tokom ljetne sezone doprinosi razvoju turističke privrede, a samim time generira i ukupnu privredu Tuzlanskog kantona.

Evidentna je  povećana potrošnja u  ugostiteljstvu, kao i povećanje prodaje nafte i naftnih derivata.

Po riječima ministra Gluhića prihod od turizma na Tuzlanskom kantonu u 2016. godini iznosio je 24 miliona KM, tvrdeći da se to odnosi samo na registrirane prihode, dodavši da se procjenjuje da je taj iznos u konačnici znatno veći.

Gluhić je poručio,  da će se u narednom periodu nastojati unaprijediti  i oblast ugostiteljstva, te da razvoj turizma moraju pratiti i ugostiteljski objekti posebno kvalitet usluga u njima,  na čemu se, kako tvrdi, intenzivno radi izvještava RTV Slon.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...