Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Tuzlanski učenici koji upišu zanate dobijaju hiljadu maraka stipendije, moguće i plaćanje prakse

Nekoliko zanata u Tuzlanskom kantonu utvrđeno je kao deficitarno, a budući srednjoškolci koji upišu neko od njih dobit će stipendiju koja je nešto veća od hiljadu konvertibilnih maraka.

U Tuzlanskom kantonu postoji 30 srednjih škola koje u idućoj školskoj godini raspolažu sa 5.328 slobodnih mjesta. To je i više nego dovoljno za sve osnovce koji su okončali deveti razred te tako stekli uslove za upis u srednju školu. Inače, u ovoj regiji naše zemlje takvih je 4.007.

Kada je riječ o parcijalnim mjestima, u gimnazijama je prema projekcijama planiran upis 720 učenika prvog razreda, u tehničkim školama je njih 2.496, stručnim 2.040 te umjetničkim 72.

Kako su naveli iz Ministarstva obrazovanja TK, u medicinske škole je planiran upis 21 odjeljenja, što je za tri manje u odnosu na prošlu godinu.

“Još postoji veliki interes za medicinsku školu, a tržište rada zahtijeva da se upis reducira. Poseban akcenat ove godine smo stavili na stručne škole. Proveli smo i medijsku kampanju i promovirali deficitarna zanimanja, da bi animirali mlade ljude da upišu te smjerove. Zbog toga je Vlada TK izdvojila 100.000 KM za stipendiranje učenika koji upišu jedno od deficitarnih zanimanja”, kazao je resorni ministar Ahmed Omerović.

Kada je riječ o deficitarnim zanimanjima, Kantonalna vlada je ranije utvrdila da su to zidar-fasader-izolater, tesar-krovopokrivač, armirač-betonirac, keramičar-teracer, moler-farbar-soboslikar, rukovalac građevinskih pretovarnih mašina, tapetar, plinski i vodoinstalater, poslastičar, rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa i kuhar.

Stipendiranje učenika koji upišu neko od deficitarnih zanimanja postala je ustaljena praksa u Tuzlanskom kantonu. Novina u narednom periodu bi moglo biti i plaćanje prakse u srednjim stručnim školama.

Inače, praksa u prvom razredu se obavlja jedan dan u sednici, u drugom dva dana, a u trećem tri dana sedmično. Plaćanjem praktičnog rada podržali bi se mladi ljud, a poslodavci bi mogli da pripreme kadrove za potrebe privrede.

Advertisement. Scroll to continue reading.

(Klix.ba)

Popularno

Oglašavanje
Oglašavanje

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...