Connect with us

Hi, what are you looking for?

Tuzlanski Kanton

U ovoj godini povećanje prihoda za puteve u TK

U Direkciji regionalnih cesta Tuzlanskog kantona nisu zadovoljni sadašnjim stanjem puteva. Potrebna je njihova rekonstrukcija i adaptacija. Kako navodi direktor u ovoj godini ostvarit će milion maraka prihoda što će biti zapravo sredstva za investicije. U julu očekuju rebalans Budžeta TK i usmjeravanje tih sredstava. Najavljuje da bi 2018. godina trebala donijeti kredit od 20 do 25 miliona eura. To je zaduženje putem Investiciono-razvojne i Svjetske banke sa malom kamatnom stopom od jedan posto.

”Neki dan smo imali razgovore u Federalnom ministarstvu. Pripremamo idejna rješenja oko utrošku ovih sredstava, izrade projekte dokumentacije. Kada budemo u odmakloj fazi sa idejnim rješenjima, to ćemo morati usaglasiti sa Vladom TK o prioritetima koji će se ulagati. Uglavnom, ovo bi moglo dovesti našu putnu infrastrukturu u jedno normalno stanje”, kaže Agan Delibajrić, direktor Direkcije regionalnih cesta TK.

Jedan od prioriteta bit će svakako put ka Međunarodnom aerodromu Tuzla, jer je od posebnog značaja za Tuzlanski kanton. Tuzlanska zračna luka konstantno bilježi povećenje broja putnika i turista, stoga i ne čudi ovakvo opredjeljenje. Delibajrić navodi da su i u ovoj godini u tu dionicu regionalne ceste ulagana određena sredstva.

”Mi ulažemo ogromna sredstva na ovu dionicu puta. Mi smo i ove godini uložili dva miliona maraka. Idemo kompletnu ovu putnu infrastrukturu da dovedemo na neke evropske standarde, ono što će odgovarati našem Aerodromu. Zatim mi imamo još 26 kilometara makadamskih puteva, moramo njih rehabilitovati i dovesti u jedno stanje normalno”, ističe on.

Dobri putevi znače i privlačenje stranih investicija i turista, čemu se svi nadaju. Postoji i mogućnost da dio lokalnih cesta ubuduće budu regionalne, a regionalne da postanu magistralne, što bi značilo da bi o njima brinuo federalni nivo, odnosno Ceste Federacije BiH.

”Bilo je planirano 340 kilometara da će sve preći u magistralne puteve. Sada je predloženo oko 700 kilometara da će se uraditi. Međutim, preuzimanje nadležnosti sa jednog i drugog nivoa, recimo lokalnih u regionalne, regionalnih u magistralne to iziskuje nova finansijska sredstva i otprilike sve se vrti oko para”, navodi Delibajrić.

Dakle, prekategorizacija cesta će za sada sačekati. Ono što je intencija rukovodstva Direkcije regionalnih cesta je da se određene dionice puteva koje je vode, čini se, nigdje, vrate u nadležnost lokalnih zajednica, a druge koje povezuju dvije regije ili lokalne zajednice postanu regionalne ceste izvještava RTV Slon.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...