KONTAKT
Početna Tuzlanski Kanton U srijedu, 7. juna u BKC-u u Tuzli Humanitarni koncert za Edina Grbića

U srijedu, 7. juna u BKC-u u Tuzli Humanitarni koncert za Edina Grbića

od redakcija

U Bosanskom kulturnom centru u Tuzli u srijedu, 7. juna u 19:30 sati bit će održan Humanitarni koncerta a sva prikupljena sredstva bit će iskorištena za liječenje našeg teško oboljelog sugrađanina Edina Grbića.

Na koncertu će učestvovati: Fatmir Sulejmani, Emina Tufo, Emrah Emšo, Rialda Karahasanović, Harun Mehmedagić, Faruk Duran, Elmedin Kadrispahić, Almir Sofić, Edis Hadžić, Emir Hurić, Nihad Kantić – Šike, Belma Huseinefendić, Mehdi Žigo…

Podsjećamo, Edin Grbić je 40-godišnjak kojem je dijagnosticirana intersicijska bolest pluća sa definitivnom difuznom plućnom fibrozom. Njegov život vezan je za bocu s kisikom, a spas predstavlja jedino transplantacija pluća u Austriji, za koju je potrebno 120.000 eura (blizu 235.000 KM). Edin je suprug, otac dvoje maloljetne djece i dugogodišnji uposlenik Rudnika uglja Kreka.

Zdravstveno stanje počelo se pogoršavati 2012. godine. Zamor, kašalj, otežano disanje, gubitak tjelesne težine i nemogućnost nošenja tereta bili su prvi simptomi koji su ukazivali na narušeno zdravstveno stanje. Nakon detaljnog ljekarskog pregleda koji je činila i biopsija pluća, kod Edina je 2013. godine utvrđeno da kapacitet pluća iznosi 75 posto, a uspostavljena je i zvanična dijagnoza intersicijska bolest pluća sa definitivno difuznom plućnom fibrozom. Ovo oboljenje je okarakterisano kao profesionalno, Edin je dobio promjenu radnog mjesta te je iz površinskog kopa Dubrave prebačen u upravu preduzeća na mjesto tehničara piše RTV Slon.

Promjena radnog mjesta, nažalost, nije bila dovoljna, jer kako je vrijeme odmicalo kapacitet pluća se smanjivao. Svoj danak bolest je uzela u oktobru 2015. godine, kada je Edin sa drastično smanjenim kapacitetom pluća priključen na bocu s kisikom koju mora koristiti 24 sata dnevno.

S obzirom na to da mu kapacitet pluća danas iznosi svega 25 posto, jedini spas predstavlja transplantacija pluća u Opštoj univerzitetskoj klinici (AKH) u Beču, za koju je potrebno 120.000 eura (blizu 235.000 KM).

Edin je 26. jula prošle godine krenuo put Beča, gdje su mu u klinici AKH izvršene pretrage, a u odgovoru koji je porodica dobila navedeno je da je transplantacija pluća moguća, s tim da je neophodno uplatiti cjelokupan iznos koji porodica nije u mogućnosti samostalno prikupiti.

Edin se već nalazi u austrijskom transplant programu, a nakon što novac bude uplaćen na račun klinike, on će se automatski naći i u evropskom transplant programu, te je neophodno što prije sakupiti potreban iznos novca.

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.