KONTAKT
Početna Tuzlanski Kanton U Teočaku ukradena “ljiljanka” i oštećen jarbol

U Teočaku ukradena “ljiljanka” i oštećen jarbol

od redakcija

U sklopu obilježavanja manifestacije “Teočanski dani otpora”, krajem jula ove godine na lokalitetu Bjelovnice postavljena je velika zastava Republike Bosne i Hercegovine.

Samo nekoliko dana kasnije, zastava je nestala, a povodom toga oglasio je se Koordinacioni odbor za obilježavanje značajnih datuma u Općini Teočak.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

Poštovani prijatelji! Duboko ožalošćeni, tužni i ogorčeni obavještavamo Vas da je, krajem mjeseca jula 2017., sa jarbola na Bjelovnici ukradena ratna zastava Republike Bosne i Hercegovine i uništen nosač zastave na tek postavljenom jarbolu. Da se radi o vandalskom i krivičnom djelu pojedinca ili grupe svjedoče danas zabilježeni snimci koje objavljujemo u prilogu teksta. Razlog zašto do sada nismo izlazili u javnost jeste taj da još uvijek nije okončana istraga u vezi sa počinjenim krivičnim djelom.

Usuđujemo se kazati sa djelom “koje ima i elemente terorizma”. Zašto terorizma? Pa zato što je svaka država prepoznatljiva po svojoj zastavi i ona čini njen sastavni dio državnosti. Zastava “Ljiljanka” je bila državna zastava BiH u ratnom periodu.

Njenim postavljanjem na Bjelovnici željeli smo da pokažemo da Teočak pripada BiH, da čuvamo sjećanja i evociramo uspomene na ratne strahote, patnje i staradanja naroda i boraca Teočaka. Zašto terorizam? Zato što je pod ovom “našom zastavom” u Teočaku poginulo 340 boraca,, što je pod ovom zastavom u časnoj i viteškoj borbi svoje dijelove tijela dalo oko 800 boraca, što je pod ovom zastavom na linijama odbrane oko Teočaka obolilo i traumatizarano na stotine demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Zašto terorizam? Zato što je ratna zastava BiH za porodice šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilisane borce, bosanske patriote i teočanski narod NEŠTO ŠTO JE SVETO…

Iz ovih i drugih razloga, upućujemo APEL!

Pomozimo istražnim i policijskim organima MUP TK da rasvijetle ovo krivično djelo. Svako onaj ko ima bilo kakve informacije o mogućim počiniocu/počiniocima ovog gnusnog, kukavičkog i krivičnog djela da se obrati Policijskoj stanici Teočak ili pozivom na broj 035-755-311 (javno ili anonimno).

Koordinacioni odbor za obilježavanje značajnih datuma u Općini Teočak je poduzeo sve aktivnosti oko popravke jarbola, nabavke, izrade i postavljanja nove zastave “Ljljanka” na Bjelovnic. Zastava “Ljiljanka” na Bjelovnici, svojom ljepotom i sjajem, ponovo će se vioriti do 30.oktobra 2017., još jednom pokazujući da je Teočak bio i ostao simbol bosanskog otpora.

(Radio Glas Drine)

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.