KONTAKT
Početna Tuzlanski Kanton Učenica iz Tuzle o posjeti Americi: Misle da je BiH dio Rusije, pitaju i da li imamo auta

Učenica iz Tuzle o posjeti Americi: Misle da je BiH dio Rusije, pitaju i da li imamo auta

od redakcija

Školsku godinu koju sam provela u Americi pamtiću kao predivno iskustvo koje preporučujem svima i sa tog putovanja nosim pregršt novih znanja i iskustava sa radionica, kojih u našoj državi nemamo. Kazala je ovo za “Nezavisne” Anamarija Peštić iz Tuzle, koja je lani školu pohađala u Sent Džordžu u Juti zahvaljujući besplatnom “YES programu”, u kojem američka vlada nudi punu stipendiju bh. srednjoškolcima kako bi proveli godinu dana u SAD.

“Nisam mogla ni sanjati da ću obići Las Vegas, New york ili San Francisko, a većinu tih gradova sam obišla sa školom, koja je jedna od najboljih američkih škola za primijenjene umjetnosti”, rekla je Peštićeva i dodala da neke predmete, poput francuskog ili španskog jezika, modnog dizajna, arhitekture, američke istorije, nije imala priliku pohađati u KŠC “Sveti Franjo” u Tuzli.

Svaka američka porodica je, kako kaže, drugačija, a njeni “haus roditelji” bili su djed i baka koji su imali preko 70 godina.

“Zanimljivo je i to da su oni mormoni, potpuno drugačijeg vjerskog opredjeljenja, koje ne samo da nije zastupljeno u BiH, već je meni bilo nešto sasvim novo”, priča Peštićeva i dodaje da su joj veoma zanimljivi bili međusobni razgovori o vjeri i običajima.

Ono što joj je posebno bilo zanimljivo je to da su Amerikanci mnogo manje znali o Evropi, a o BiH gotovo ništa, ali su pokazali veliki interes da nauče.

“Oni, na primjer, misle da je BiH dio Rusije. Jedna od prijateljica pitala me je čak da li pričam evropski jezik jer dolazim iz Evrope. Bilo je tu dosta pitanja poput onih da li imamo auta, ‘McDonald’s’ i još neke banalne stvari”, istakla je ona i dodala da joj je drago što im je prenijela znanje i stekla mnogo prijatelja koji sada žele posjetiti zemlju za koju nisu ni znali da postoji.

Trudila se da Amerikancima dočara zemlju i kroz hranu, pa im je pripremala bosansku pitu i domaće kolače, a vodila ih je u bosanski restoran na ćevape, kojima su se oduševili.

Lela Draganić, koordinator “YES programa”, kaže da je preko 95 učenika iz BiH bilo na ovom besplatnom programu i imali su veoma prijatna iskustva. Budući da je otvoren poziv i za djecu s invaliditetom, prošle godine se prijavila i jedna učenica iz Sarajeva.

“Mi uvijek ohrabrujemo lica s invaliditetom da se prijave, ali se nažalost vrlo malo njih javilo. Oni samo moraju biti upisani u srednju školu u jesen 2017. godine i biti rođeni između 15. februara 2000. godine i 15. jula, 2003. godine”, kazala je Draganićeva.

Dodala je da su testiranje, kao i sam program besplatni, te da nije u pitanju nikakav komercijalni program, već puna stipendija.

“Učenici koji budu odabrani da učestvuju, primaju mjesečnu stipendiju i imaju plaćene sve troškove, uključujući zdravstveno osiguranje, američku vizu i povratnu avionsku kartu. Učenici žive u američkim porodicama i pohađaju američku srednju školu”, ističe ona.

Dodaje da su sva ministarstva obrazovanja u cijeloj zemlji, kao i američka ambasada, upoznati s ovim programom, kao i s Američkim savjetom, te podržavaju njegovo sprovođenje već osam godina.

“KennedyLugar Youth Exchange and Study” (YES) je program jednogodišnje besplatne razmjene za učenike iz cijele Bosne i Hercegovine koji su trenutno upisani u prvi ili drugi razred, odnosno rođeni između 1.1.2001. i 15.7.2003. godine.

(Nezavisne)

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.