Connect with us

Hi, what are you looking for?

Tuzlanski Kanton

Uskoro niže cijene lijekova u Tuzlanskom kantonu

Vlada TK donijela je novu odluku o esencijalnoj listi lijekova TK kojom su cijene lijekova u našem kantonu usklađene s cijenama propisanim pravilnikom Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Nove cijene lijekova objavljene su 14. juna, a od 1041 lijeka koji se nalazi na esencijalnoj listi lijekova u TK više od polovine njih od sada će imati novu nižu cijenu.

„Ovom nivelacijom omogućeno je sniženje cijena lijekova za 561 lijek na pozitivnoj listi lijekova Tuzlanskog kantona, što znači prosječno sniženje cijene lijekova od 12%“, pojašnjava Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK.

Novim cijenama okončan je proces usaglašavanja sa državnim pravilnikom o cijenama lijekova, koji se primjenjuju u oba entiteta i svim kantonima federacije. To znači da će se nivelacije cijena izvršiti na način da se cijene lijekova, ukoliko su više, spuste na nivo cijena određenim novim izračunom. Ukoliko su cijene na Esencijalnoj listi jednake ili niže u odnosu na cijene na Federalnoj listi, onda će se te cijene zadržati kao važeće.

„Tu su zastupljeni lijekovi, cijeli dijapazon lijekova i za kardiovaskularne bolesti, za plućne bolesti, neuropsihijatrijske bolesti, sve ono što je zastupljeno na našoj listi. Jednom riječju, sve grupe lijekova su obuhvaćene ovim sniženjem“, pojašnjava Hadžiefendić.

Novim nižim cijenama lijekova, stvorit će se uštede u budžetu Zavoda zdravstvenog osiguranja TK namjenjenom lijekovima s esencijalne liste. S druge strane u prva tri mjeseca u Tuzlanskom kantonu došlo je do prekoračenja potrošnje lijekova sa esencijalne liste za iznos od milion KM, zbog čega je Zavod zdravstvenog osiguranja TK zadužen da sačini i dostavi Informaciju o utrošku sredstava po osnovu propisivanja lijekova sa Esencijalne liste lijekova.

Za pacijente sve ovo znači da će u propisivačkoj politici biti više reda, što bi u konačnici trebalo omogućiti da svima onima kojima je lijek zaista potreban bude i dostupan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...