Connect with us

Hi, what are you looking for?

Tuzlanski Kanton

Vlada TK izdvojila oko 2 miliona KM za uvezivanje radnog staža za 276 radnika Fabrike obuće “Aida”

Riješen je dugogodišnji problem radnika Fabrike obuće Aida. Odlukom  Vlade  Tuzlanskog kantona bit će uvezano 18 godina radnog staža za sve  radnike ove  tuzlanske firme.

Vlada Tuzlanskog kantona  izdvojila oko 2 miliona KM za uvezivanje radnog staža za 276   radnika  Fabrike obuće Aida za period  od  2009. do 2015. godine.

Kantonalna vlada  usvojila je nekoliko  odluka o odobravanju sredstava s pozicije “Sredstva s Escrow računa“, kao i prateće odluke o davanju naloga za prijenos sredstava s namjenskog depozita Vlade TK-a kod Razvojne banke FBiH, a koji se odnose na trogodišnji Sporazum o preuzimanju obaveza plaćanja obračunatih, a neuplaćenih javnih prihoda obveznika Fabrike obuće Aida d.d. Tuzla.

Ministar industrije, energetike i rudarstva TK, Srđan Mićanović izjavio je, da se spomenuti sporazum potpisan sa 316 zaposlenika fabrike obuće Aida, podsjetivši da je u  prethodne dvije godine  penzionisano 40 radnika, odnosno da je  ostalo  da se uveže  radni staž  za 276 radnika.

Kantonalna vlada  je kroz spomenuti  sporazum izdvojila oko 5.8 miliona KM za 316 uposlenika, kojima će biti uvezano 18 godina  neuvezanog radnog staža, odnosno   od 1997. godine  do dana pokretanja  stečaja ovoj fabrici  u fabrici  u  novembru  2015. godine.

„Uspjeli smo da riješimo dugogodišnji problem „Aide”, uvezali smo radni staž za 316 radnika”, kaže Mićanović, potcrtavši da je u prostorijama ove firme  trenutno pod zakupom Intral, koji zapošljava preko 320 zaposlenika.

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila  je Nacrt Zakona o dopunama Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju ovog  kantona, koji se odnosi   na rješenja koja dolaze  od gradskih i općinskih službi poslije 31. decembra fiskalne godine.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede  šumarstva TK, Abdulah Zukić istaknuo je, da je po pravilniku  poznato da rješenja  od općinskih odnosno gradskih  službi  za novčanu podršku, koja se odnose na resorno ministarstvo moraju biti dostavljena  do 31.decembra fiskalne godine.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Po njegovim riječima u  prethodnom periodu ta rješenja  od općinskih odnosno gradskih službi stizala su u narednoj godini i tako opterećivala budžet kantonalne vlade za narednu godinu.

Nacrtom zakona propisano da će ubuduće  rješenja koja budu dostavljena nakon propisanog roka  biti vraćena općinskoj službi, te da će sredstva za isplatu novčane podrške odobrena rješenjima koja su pristigla nakon roka, obezbijediti općine iz svog budžeta.

Vlada TK dala  odobrila je  sredstava u iznosu  od  230.000 KM za finansiranje vodoprivrednih projekata na području općine Živinice po Programu ulaganja sredstava vodnih naknada u oblast vodoprivrede u 2017. godini.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...