Connect with us

Hi, what are you looking for?

Tuzlanski Kanton

Za zapošljavanje mladih ljekara u TK 700.000 KM

Vlada Tuzlanskog kantona ove godine će izdvojiti 700.000 KM za projekat  zapošljavanje mladih ljekara, što je dvostruko veći iznos u odnosu na prošlu godinu, kada je ovaj projekat prvi put realiziran u Bosni i Hercegovini.

Zahvaljujući povećanim prihodima  u Zavodu zdravstvenog osiguranja, u Tuzlanskom  kantonu  došlo je do izmjene  Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja ovog kantona, kojeg je kantonalna vlada usvojila na posljednjoj sjednici.

Pored sredstava za zapošljavanje ljekara, došlo je do povećanja izdvojenih sredstava za esencijalnu listu lijekova, a bit će  izdvojena i  sredstva za produženo  liječenje pacijenata, koji su operirani na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju UKC-a Tuzla, a pored toga bit će sufinansirani  dijelovi troškova liječenja bolesti štitne žlijezde, i problema pretilosti kod djece.

Ministar zdravstva TK, Bahrudin Hadžiefendić istaknuo je da je pored planiranih,   izdvojeno dodatnih 350.000 KM za projekat zapošljavanja mladih ljekara na području Tuzlanskog kantona, odnosno u ovoj godini bit će ukupno izdvojeno 700.000 KM.

Na ovaj način   otvara se ponovo prostor Javnim zdravstvenim ustanovama  da angažuju mlade doktore medicine, koji se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje TK.

Projekat zapošljavanja mladih ljekara, koje realizira ministarstvo zdravstva TK, odnosno kantonalna vlada  jedinstven je na području Bosne i Hercegovine, a njegova  realizacija započela je prvi put prošle godine, kada je iz budžeta TK  izdvojeno 350.000 KM za ove namjene. Većina mladih ljekara je nakon realizacije ovog projekta  i produžila svoj angažman.

„U prošloj godini  istim projektom angažovano je oko 50 doktora. Svi ti doktori su raspoređeni  na svoja radna mjesta u javnim ustanovama, i rade svoj posao zbog kojeg su se i školovali.  Preko 20 doktora medicine već je  angažovano u ovih nekoliko mjeseci. S ovim sredstvima se otvara mogućnost, da taj broj bude i znatno veći”, kaže Hadžiefendić.

Jedan od ciljeva ovog jedinstvenog projekta   je,  da se smanji  trend odlaska mladih ljekara iz Bosne i Hercegovine u zemlje Zapadne Evrope.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Hadžiefendić smatra da je ovo  jedan od najboljih mogućih  načina  kojim se  mogu  zadržati  mladi ljudi u BiH, gdje, kako kaže  i trebaju da budu.

Ministar Hadžiefendić je pozvao javne zdravstvene ustanove da se uključe u ovaj projekat odnosno da odgovore na otvoreni javni poziv Zavoda zdravstvenog osiguranja TK za angažovanjem mladih ljekara izvještava RTV Slon.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...