KONTAKT
Početna Tuzlanski Kanton Zajednički rješavati probleme u Sprečkom polju

Zajednički rješavati probleme u Sprečkom polju

od redakcija

Vlada Tuzlanskog kantona, Općina Gračanica, poljoprivredni proizvođači i nevladine organizacije koje se bave zaštitom okoliša zatražit će od Federalnog zavoda za agropedologiju da na osnovu svoje prethodne analize, uz eventualno nova ispitivanja, izvrši kategorizaciju i mapiranje, te izradi kartu zagađenosti površina na Sprečkom polju, a na području općina Lukavac, Gračanica i Doboj Istok. Ovo je jedan od zaključaka današnjeg sastanka delegacije Vlade Tuzlanskog kantona, koju je predvodio premijer Bego Gutić i Općine Gračanica, koju su osim načelnika Nusreta Helića činili predstavnici poljoprivrednih proizvođača i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom okoliša.

Podsjećamo Federalni zavod za agropedologiju je svojedobno proveo analizu zemljišta u donjem toku rijeke Spreče. Kako se u izvještaju navodi na 14 uzoraka uočene su štetne i opasne materije. Također, kako ističe načelnik Helić regija nizvodno od Lukavca je često poplavljena, što osim uništavanja zasijanih površina, dodatno doprinosi i širenju zagađenja.

„Mapiranjem ovog područja utvrdile bi se tačne lokacije i intenzitet zagađenja, te bi se, naspram vrste kontaminacije, moglo odrediti koji bi se usjevi na kojim površinama mogli bezbijedno saditi. Istovremeno bi se sa onih područja koja nisu zagađena skinula „hipoteka“ i poljoprivrednim proizvođačima bi bilo omogućeno da uzgajaju zdravu hranu“ rekao je načelnik Helić.

„Vlada Tuzlanskog kantona je na istom stajalištu kao i Općina i proizvođači, ali su nam nažalost, zbog podijeljene nadležnosti između federalnog i kantonalnog nivoa vlasti, mogućnosti za djelovanje ograničene. Ono što možemo uraditi jeste da pozovemo općine Lukavac, Gračanicu i Doboj Istok, da u narednom periodu i oni svoj fokus stave na ovo područje, te da što više kandidiranih projekata iz oblasti vodoprivrede usmjere na sanaciju korita rijeke Spreče. Mi ćemo nastojati tim projektima dati prioritet za finansiranje iz namjenskih sredstava u budžetu TK, te bi smo akumulacijom sredstava i njihovim namjenskim usmjeravanjem u ovu oblast mogli postići značajnije rezultate“, rekao je između ostalog premijer Gutić.

Također, dogovoreno je da se animiraju inspekciji organi, te da kantonalne i federalne inspekcije, svaka u okvirima svoje nadležnosti, pojačaju nadzor u ovoj oblasti, posebno s aspekta detektovanih zagađivača.

Na kraju jedan od zaključaka je i da se od Agencije za vodno područje rijeke Save zatraži da ponovo razmotri i revidira kategorizaciju vodotoka, a time i omogući ulaganje značajnijih sredstava, kojima raspolaže ova agencija, u sanaciju i regulaciju korita rijeke Spreče.

Na kraju sastanka načelnik Helić se zahvalio premijeru i ministrima na brzoj reakciji i voli koju je Vlada iskazala, a sve kako bi se počelo sistemski raditi na rješavanju ovog problema.
Osim premijera današnjem sastanku u ime Vlade TK prisustvovali su ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Abdulah Zukić, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Hasan Fehratović, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Amel Mehanović i Kantonalni poljoprivredni inspektor Ernad Nadžaković.

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.