KONTAKT
Početna Izdvojeno AstraZeneca povlači svoje vakcine protiv koronavirusa sa tržišta širom svijeta

AstraZeneca povlači svoje vakcine protiv koronavirusa sa tržišta širom svijeta

od redakcija

AstraZeneca saopćila je da je pokrenula povlačenje svoje vakcine protiv COVID-19 širom svijeta zbog “viška dostupnih ažuriranih vakcina” od pandemije.

Kompanija je također saopćila da će nastaviti sa povlačenjem dozvole za stavljanje vakcine Vaxzevria u promet u Evropi, prenosi Reuters.

“Kako su od tada razvijene višestruke varijante vakcina protiv COVID-19, postoji višak dostupnih ažuriranih vakcina”, rekli su iz kompanije, dodajući da je to dovelo do pada potražnje za Vaxzevrijom, koja se više ne proizvodi niti isporučuje.

Prema pisanju medija, ovaj proizvođač lijekova je ranije priznao u sudskim dokumentima da vakcina izaziva nuspojave kao što su krvni ugrušci i nizak broj trombocita u krvi.

Zahtjev firme za povlačenje vakcine podnijet je 5. marta, a stupio je na snagu 7. maja, prenosi Reuters.

AstraZeneca počela je da se kreće u proizvodnju vakcina protiv respiratornog sincicijalnog virusa i lijekova za gojaznost kroz nekoliko poslova prošle godine nakon usporavanja rasta zbog pada prodaje lijekova protiv COVID-19.

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.