Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Nakon šest godina borbe, Kalesijac Mahir Pezić dokazao da je konkurs za prijem policajaca proveden (ne)zakonito

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su listu onih koji su zadovoljili zakonom propisane kriterije. Imena primljenih kandidata bila su objavljena u šiframa, tako da se „navodno“ nije znalo ko je konkurisao i ko je za koga lobirao iako se i prije same konkursne procedure znalo ko će obući uniformu policajca.

Kalesijac Mahir Pezić koji je zadovoljio sve kriterije i prošao sve testove spreme „završio“ je na 64 mjestu sa 53 boda. Odmah po prijemu rješenja da nije primljen kao policajac u Ministarstvo unutrašnjih poslova, putem advokata Nurije Fazlića uputio je tužbu.

Nakon šest godina pravne borbe, Mahir Pezić je pobijedio Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, gdje je u toku sudskog procesa dokazao da konkurs nije proveden u skladu sa zakonom. Naime, komisija koja je vršila bodovanje kandidata nije uvažila i provela Zakon o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica čime je Pezić oštećen. Apsurdno je to da su branioci Ministarstva tvrdili da Mahir Pezić nikako nije konkurisao iako je imao sve materijalne dokaze od predaje dokumentacije, do testova i zapisnika o fizičkoj spremi.

Prema presudi Općinskog suda u Tuzli stoji da Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona nije ispoštovalo proceduru bodovanja šehidske populacije kako to predviđa Pravilnik o jedinstvenim kriterijima i pravima za zapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica u institucijama TK.

Da je Mahir Pezić tada bodovan u skladu sa zakonskim odredbama, sada bi imao preko šest godina radnog staža u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

O ovom slučaju pitali smo i nadležne u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, direktno ministra Hajrudina Mehanovića kao i direktora Uprave policije Dževada Kormana koji je bio svjedok u navedenom slučaju protiv tužitelja Mahira Pezića tvrdeći tada da je sve urađeno u skladu sa zakonom iako je sud kasnije rekao sasvim suprotno.

Postavlja se pitanje ko će i kako namiriti štetu Mahiru Peziću i da li će šezdeset policajaca koji su tada primljeni morati na evidenciju Zavoda za zapošljavanje“ jer je sud rekao da Javni poziv ili konkurs nije proveden u skladu sa zakonom?

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Jovan Todić iz Osmaka navodno uposlenik firme “Zvornik putevi”, ovih dana je putem svog facebook profila u više navrata veličao četništvo i svojim komentarima...